Helande familjerelationer: Hur man kommer igång och när du ska gå bort

Människor tenderar att stå ut med mycket ovänligt eller oacceptabelt beteende bara för att det kommer från familjemedlemmar. Bryta den trenden genom att definiera gränser.

Människor tenderar att stå ut med mycket ovänligt eller oacceptabelt beteende bara för att det kommer från familjemedlemmar. Bryta den trenden genom att definiera gränser.

Med vaccinationer ombord och säkerhetsåtgärder på plats träffas vi försiktigt med våra familjer och firar uppskjutna födelsedagsfester och bröllop. När du diskuterar dessa planer med vänner eller kollegor kanske du dock märker en trend. Även om de flesta människor har viss spänning för familjesammankomster, finns det också en ständigt närvarande ström av rädsla. För varje sött ögonblick finns det en besvärlig eller irriterande konversation med en familjemedlem – eller ännu värre, en känsla av saker som lämnas osagda. Dessa ögonblick kan förstärkas i familjer som berörs av substansanvändningsstörning eller psykisk sjukdom.

Det är lätt att falla in i en cykel av att ignorera familjedynamiken och tro att de aldrig kommer att förändras. Men det behöver inte vara så. Att ta itu med negativ familjedynamik kan förändra mönstren bland dina nära och kära och skapa mer meningsfulla kontakter. Så här kommer du igång.

Identifiera det problem som du mest vill ta itu med.

När det gäller familj finns det förmodligen många saker som irriterar dig. Tyvärr är det inte rätt tid att komma in med en tvättlista. Tänk på det enda som skulle göra den största skillnaden i dina relationer med dina nära och kära. Kanske vill du be dem att inte kommentera din substansanvändning eller återhämtning. Kanske vill du bryta cykeln att prata om andra familjemedlemmar bakom ryggen. Vad det än kan vara, ta dig tid att identifiera vad som skulle vara mest fördelaktigt för förhållandet.

See also  Does Tech Addiction Play A Role In Workplace Mental Health Issues?

När du har det i åtanke, prata med din älskade. I de flesta fall är det bäst att ha en en-mot-en-konversation, men i vissa familjer är en markdynamik bättre. Ta upp din begäran försiktigt, utan att skylla på din älskade. Betona att du vill gå mot en bättre relation.

Gottgör.

Många återhämtningsprogram betonar behovet av att gottgöra och läka tidigare fel. Detta kan vara särskilt viktigt om du är tidigt i återhämtning, kanske har just tagit dig igenom din första nyktra semester. Återigen är det viktigt att hålla det begränsat. Tänk på det du har gjort som har urholkat förtroendet från dina relationer. Nästa gång ni är tillsammans med er älskade, be om ursäkt för den handlingen.

Det är viktigt att gottgöra utan förväntningar. Du kan inte anta det eftersom du har sagt förlåt att ditt förhållande omedelbart kommer att förändras. Du måste motstå frestelsen att förvänta dig att din älskade ska be om ursäkt i gengäld för den skada de har orsakat dig. Kom ihåg att de kanske inte gör samma personliga arbete som du gör, så att gottgöra bör vara något som gynnar dig i sig, oavsett om din älskade svarar på ett idealiskt sätt.

Definiera dina gränser.

Människor tenderar att stå ut med mycket ovänligt eller oacceptabelt beteende bara för att det kommer från familjemedlemmar. Bryta den trenden genom att definiera gränser. Detta är något du måste tänka på på egen hand innan du träffar familjen. När du har definierat din gräns bestämmer du vilka konsekvenserna blir om någon bryter mot den. Därefter kommer den svåra delen: att kommunicera gränsen med din familjemedlem och hålla fast vid din beslutsamhet om de bryter mot den.

See also  Clearing A Pot Conviction Just Got Easier In California

Dina gränser är helt upp till dig. Kanske i år kan du inte vara runt människor som erbjuder dina drycker, de som har olika tillvägagångssätt för COVID-försiktighetsåtgärder eller de som gör off-color kommentarer. Låt dina nära och kära veta och var beredd att lämna samlingen eller på annat sätt svara om de inte respekterar din gräns.

Vet när du ska sluta.

Ibland är familjedynamiken så giftig att de inte kan fixas. För vissa människor är det hälsosammaste alternativet att avbryta kontakten eller ha begränsad kontakt med familjemedlemmar. Detta är oftast fallet när din älskade upprepade gånger har brutit mot dina gränser.

Det finns ett enormt stigma kring familjeutflyttning. Men ett avståndstagande som är genomtänkt och inte gjort av ilska är ett hälsosamt val, inte ett misslyckande. Om dina familjemedlemmar fortsätter att påverka din hälsa och välbefinnande på ett negativt sätt är det helt okej att distansera dig själv. Det kan innebära att hoppa över middagen efter karantänen, eller att inte gå till kontakt.

Familjerelationer kan vara mycket. Kom ihåg att ingen har rätt att påverka din hälsa och välbefinnande negativt, även om de är din familj. Att vidta åtgärder för att läka relationer, sätta gränser på plats och eventuellt distansera dig från familjen kan göra det till en lyckligare och hälsosammare återhämtning.

Läs mer om Oceanside Malibu på http://oceansidemalibu.com/. Nå Oceanside Malibu per telefon på (866) 738-6550. Hitta Oceanside Malibu på Facebook.

Visa den ursprungliga artikeln i thefix.com

By The Fix

The Fix provides an extensive forum for debating relevant issues, allowing a large community the opportunity to express its experiences and opinions on all matters pertinent to addiction and recovery without bias or control from The Fix. Our stated editorial mission - and sole bias - is to destigmatize all forms of addiction and mental health matters, support recovery, and assist toward humane policies and resources.

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

It's time to take back control. Recovery IS possible and YOU deserve it! ❤️